Tarihin en büyük savaşı olarak bilinen ve tam 6 yıl süren ikinci dünya savaşı, hem sinema filmlerine hem de oyun dünyasına konu olmuştur. Peki 50 milyona yakın insanın öldüğü bu büyük savaşı en iyi şekilde yansıtan oyunlar hangileridir?
Toprak ve ideolojiler için savaşan ulusların, en yıkıcı çatışmalara girdiği, milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanan ikinci dünya savaşı için belki de öne çıkan en belirgin oyun Call of Duty serisidir. Hem konsollarda hem de PC’de oyuncuların severek oynadığı ve tadlarını damaklarında bırakan aksiyon ve çatışmanın yoğun olduğu Call of Duty oyunu belki de adını en çok Call of Duty 2 oyunu ile birlikte duyurdu.
İlginizi çekebilir: Valorant Güncel Bıçak Fiyatları
Ayrıca, COD serisinin yanı sıra modern teknoloji ile birlikte çok daha iyi grafiklere sahip ve aynı zamanda online olarak oynanabilen farklı ikinci dünya savaşı temalı oyunlar da var. Biz de bu oyunların bir listesini sizler için hazırladık.
Dünya’nın en büyük savaş gücüne sahip devletlerinin katıldığı ikinci dünya savaşını anlatan oyunların listesi aşağıdaki gibidir. Liste içerisinde, ağırlıklı olarak FPS ve aynı zamanda oyuncular tarafından bilinen ve adından çokça söz ettirmiş strateji oyunları yer alıyor.
İkinci Dünya Savaşını Konu Alan En İyi Oyunlar
- Call of Duty 2
- The Saboteur
- Medal of Honor
- Hell Let Loose
- Wolfenstein
- Red Orchestra
- Company of Heroes
- Hearts of Iron IV
- Battlefield 5
- Enlisted
Call of Duty 2
Çıkış Tarihi: 2005
Call of Duty 2, 2005 yılında piyasaya sürüldüğünde adeta oyun dünyasına damga vurdu. Aksiyon sahneleri, daha fazla drama ve yoğun çatışma unsurları ile yeniden ele alınan Call of Duty 2, bizim için ikinci dünya savaşını anlatan ve yaşatan en iyi oyunların başında geliyor.
Call of Duty 2 ile birlikte, ikinci dünya savaşının, üç cephede dört sefer ile savaşın küresel kapsamı sergilendi. Call of Duty 2’yi diğer oyunlardan ayıran özelliklerin başında, savaşın belki de en az dikkat çeken noktası olan Kuzey Afrika bölgesinde geçen bazı campaign görevlerinin olmasıydı.
COD:2 Çıkışının üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına rağmen, halen oyuncular tarafından oynanıyor ve seviliyor.
The Sabouteur
Çıkış Tarihi: 2009
The Saboteur, benzersiz bir ortamda geçen bir açık dünya aksiyon oyunudur ve kendisini benzer oyunlardan ayırmak için ilginç bir oynanış bölümüne sahiptir. Oyuncular sabotaj eylemleri gerçekleştirerek ve yerel halkı ayaklanmaya teşvik ederek haritayı Nazi kontrolünden kurtarmak zorundadır.
Faşistlerin kontrol ettiği alanlar siyah beyaz olarak gösteriliyor ve özgürleştirildikten sonra tam renkli hale geliyor.
19 Kasım 2009 tarihinde piyasaya sürülen The Sabouter, yine aynı şekilde ikinci dünya savaşını konu alan en iyi oyunlardan biridir.
Medal of Honor
Çıkış Tarihi: 2002
Medal of Honor, ilk kez PlayStation’da piyasaya sürüldü. Sony’nin PlayStation için piyasaya sürdüğü ilk FPS oyunlarından biridir. Call of Duty’e rakip olarak gösterilebilecek ender oyunlardan biri olduğunu söyleyebiliriz.
Şahsen bu oyunu PlayStation 1’de oynamış biri olarak, çocukluğumun belki de en iyi oyunları arasındadır.
Geçtiğimiz yıllarda oyunun geliştiricisi olan Respawn Entertainment, VR için özel olarak üretilen Medal of Honor: Above and Beyon ile farklı bir ikinci dünya savaşı deneyimini oyunculara sundu.
Hell Let Loose
Çıkış Tarihi: 2019
Listedeki en yeni oyun Hell Let Loose, savaş başına yüz oyuncudan oluşan çok oyunculu bir FPS oyunudur. Bununla birlikte, diğer büyük ölçekli nişancı oyunları kadar kaotik değil ve bunun yerine sürükleyici ve tarihsel alaka düzeyini hedefliyor.
Son dönemlerde devasa çok oyunculu ve takım tabanlı taktiksel FPS oyunlarında realistik özellik ön plana çıkıyor ve aynı özellikler Hell Let Loose’da da mevcut.
Hikaye olarak bir şey vaat etmese de, oyunun geliştiricileri tarihsel doğruluğu hedeflemek için uydu görüntülerini kullanarak, savaş alanlarını birebir şekilde kopyalamayı başardılar. Bu nedenle diğer oyunların haritalarından daha farklıdır.
Wolfenstein
Çıkış Tarihi: 2009
Yeni piyasaya sürülmüş olan Wolfenstein oyunlarının aksine, ilk Wolfenstein oyunu doğrudan ikinci dünya savaşını anlatmaktadır.
Wolfenstein’daki bilim kurgu teknolojisi, oyuncuların çizgi roman yorumu olduğunu düşünmesine neden oluyor ancak son çıkan oyunlar şaşırtıcı derece de güzel bir hikayeye sahip.
2009 yılında piyasaya sürülmüş olan Wolfenstein’ın hikayesi şöyledir: “Blazkowicz, bir Alman savaş gemisinde görev yaparken doğaüstü güçler içeren doğal olmayan bir madalyon keşfeder. Nazilerin Blazkowicz’in bulduğu aynı madalyondan daha fazlasını elde etmek için kristal madenlerini derinden kazmaya başladıklarını öğrenen OSA, ajanlarını Nazilerin gerekli nadir Nachtsonne kristallerini kazmak için tam kontrolünü ele geçirdiği kurgusal Isenstadt kasabasına gönderir.”
Red Orchestra
Çıkış Tarihi: 2006
Red Orchestra serisi çoğunlukla çok oyunculu bir oyun olmayan odaklanmıştır. Ayrıca oyunun bir tek oyunculu modu da daha sonrasında piyasaya sürüldü fakat oyun eleştirmeleri tarafından topa tutuldu. Bu nedenle daha sonrasında geliştiriciler, oyunun PvP ve Co-Op modlarında daha başarılı olduklarını ve bu alanda devam etmeleri gerektiğine karar verdi.
Oyunun adından da anlaşılacağı gibi, haritalar öncelikli olarak ikinci dünya savaşının doğu cephesine dayanmaktadır. Franchise’daki en son oyun on yaşında olmasına rağmen, hala oyuncular tarafından oynanmaya devam ediyor.
Company of Heroes
Çıkış Tarihi: 2006
Company of Heroes, izometrik bakış açısına ve gerçek zamanlı strateji oyunu olarak piyasaya sürülmüş en iyi ikinci dünya savaşı temalı savaş oyunudur.
Company of Heroes serisinin ilk oyunu Amerikan ordusunu kontrol etmenizi sağlarken, devam oyununda ise Kızıl Ordu yani Sovyetler Birliğinin kontrolünü elinize almanıza olanak sağlıyor. Serisinin en son oyunu olan Company of Heroes 2 2013 yılında piyasaya sürüldü ve 2022 yılı içerisinde serisinin üçüncü oyunu olan Company of Heroes 3 piyasaya sürülecek. Ancak henüz resmi çıkış tarihi belli değil.
İlginizi çekebilir: Valorant FPS artırma yöntemleri 2022
Hearts of Iron IV
Çıkış Tarihi: 2016
Hearts of Iron IV veya oyuncular tarafından bilinen diğer adıyla HOI 4, sıra tabanlı strateji oyunu olarak en iyi ikinci dünya savaşı oyunudur. Ülkeyi yönetebildiğiniz, politikaları belirleyebildiğiniz, askeri kuvvetler oluşturup bu birlik ve güçlerle savaşa girebildiğiniz muazzam bir oyun. İster savaşın başında tarafsız olan bir devlet ile başlayıp daha sonrasında savaş dahil olun, ister direkt olarak büyük güçlerden birinin kontrolünü elinize alın. Burada seçimler sadece sizin elinizde.
Battlefield 5
Çıkış Tarihi: 2018
Eskiden oluşan Call of Duty ve Medal of Honor rekabeti, artık günümüzde Battlefield ve Call of Duty olarak devam ediyor.
Battlefield serisinin önceki oyunu birinci dünya savaşı ile başlamıştı ve Battlefield 5 ile birlikte ikinci dünya savaşına geçiş yapıldı. Yüksek çözünürlüklü grafiklere sahip olan Battlefield 5 gerçekten tam bir aksiyon canavarı diyebiliriz. Oyun piyasaya sürüldükten bir süre sonra oldukça güzel eleştiriler almış olmasına rağmen tam bir AAA oyunu seviyesine çıkamadı, ancak vaat ettikleri dahilinde bence oldukça yeterli bir oyun.
Battlefield serisi, yalnızca çok oyunculu bir oyun olan Battlefield 2042 ile eski ihtişamlı günlerine geri dönmeye çalışsa da, yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle olumsuz birçok eleştiri aldı.
Enlisted
Çıkış Tarihi: 2021
Listemizdeki son oyuna gelirken, oyun tarihinin gördüğü en iyi ikinci dünya savaşı oyunlarını görmüş oldunuz. Şimdi ise, tıpkı Hell Let Loose gibi takım tabanlı strateji oyununa dayanan taktiksel FPS oyunu olan Enlisted var.
Gaijin Entertainment tarafından yayınlanan Enlisted, oldukça büyük haritalara sahip bir ikinci dünya savaşı oyunudur. Oyun içerisinde 100 kişilik çok oyunculu modların yanı sıra ayrıca bir hikaye bölümü de var. Ücretsiz olarak oynayabileceğiniz Enlisted’ı kendi web sitesinden indirebilirsiniz.