Ekran Kartı Nasıl Güncellenir? (2022)

Ekran kartları şüphesiz bilgisayarımızın en önemli parçalarından biridir. Film izlerken, oyun oynarken veya gündelik işlerimizi yaparken bile ekran kartının bilgisayardaki yeri oldukça büyüktür. Kısacası bir bilgisayar için en önemli donanımlardan biridir diyebiliriz. Bu içeriğimizde size ekran kartınızı nasıl güncel tutacağınızı ve ekran kartını güncel tutmanın size getirdiği avantajları ele alacağız. Hazırsanız öncelikli olarak ekran kartı nedir buna bakalım.

Ekran Kartı Nedir?

Grafik işlem birimi (veya kısacası GPU) bilgisayarın içindekilerden bağlı ekrana aktarılan her şeyin işlenmesinden sorumludur. İster oyun oynuyor olun, ister video düzenliyor olun veya sadece masaüstü duvar kağıdınıza bakıyor olun, her şey GPU tarafından işleniyor. Paralel işleme için tasarlanan GPU, grafik ve video işleme dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Ekran kartları, en çok oyun alanındaki yetenekleriyle tanınmalarına rağmen, yaratıcı üretim ve yapay zekada (AI) kullanım açısından giderek daha popüler hale geliyor.

Bunun yanı sıra, özellikle son yıllarda kripto para madenciliğinde de kullanılan en önemli donanımlardan biri.

Ekran kartları başlangıç olarak üç boyutlu (3D) grafiklerin oluşturulması ve hızlandırılması için tasarlanmıştı. Ancak zamanla ekran kartlarının yetenekleri geliştirilerek daha esnek ve programlanabilir hale büründü. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ekran kartları da evrim geçirdi diyebiliriz.

Bu sayede, grafik programcılarının gelişmiş aydınlatma ve gölgeleme teknikleriyle daha ilginç görsel efektler ve gerçekçi sahneler oluşturmasına izin verdi. Diğer geliştiriciler de yüksek performanslı bilgi işlem (HPC), derin öğrenme ve daha fazlasında ek iş yüklerini önemli ölçüde hızlandırmak için GPU’ların gücünden yararlanmaya başladı.

İlginizi Çekebilir  AMD Radeon Software Adrenalin 22.2.1 Güncellemesi Yayınlandı
ekran kartı nedir
ekran kartı nedir

Ekran Kartları Ne İçin Kullanılır?

Yaklaşık olarak yirmi yıl önce ekran kartları oyunlardaki gerçek zamanlı 3D grafik uygulamalarını hızlandırmak için kullanılıyordu. Ancak 21. Yüzyıla geçtiğimizde, bilgisayar bilimcileri ekran kartlarının dünyanın en zor bilgisayar problemlerinden bazılarını çözme potansiyeli olduğunu keşfettiler.

Artık grafik teknolojisi, giderek daha geniş bir dizi soruna daha kapsamlı bir şekilde uygulanmaktadır. Günümüzün ekran kartları, her zamankinden daha fazla programlanabilir olup, geleneksel grafik oluşturmanın çok ötesine geçen geniş bir uygulama yelpazesini hızlandırma esnekliği sağlamaktadır.

Video Oyunlar

Video oyunları, hipergerçekçi grafikler, geniş ve karmaşık oyun içi dünyalarla, hesaplama açısından daha yoğun hale geldi. 4K ekranlar ve yüksek yenileme hızları gibi gelişmiş görüntüleme teknolojilerinin yanı sıra sanal gerçeklik oyunlarının yükselişi ile grafik işlemeye yönelik talepler hızla artıyor. Ekran kartları, grafikleri hem 2B hem de 3B olarak oluşturma yeteneğine sahiptir. Daha iyi grafik performansıyla oyunlar daha yüksek çözünürlükte, daha hızlı kare hızlarında veya her ikisinde birden oynanabilir.

Video Düzenleme ve İçerik Oluşturma

Yıllardır video editörleri, grafik tasarımcılar ve diğer yaratıcı profesyoneller, bilgi işlem kaynaklarını birbirine bağlayan ve yaratıcı akışı engelleyen uzun oluşturma süreleriyle mücadele etti. Ancak kartlarının evrimi sayesinde sunduğu paralel işleme, video ve grafiklerin daha yüksek tanımlı biçimlerde işlenmesini (render) daha hızlı ve kolay hale getiriyor.

Makine Öğrenimi

GPU teknolojisi için en heyecan verici uygulamalardan bazıları, yapay zeka ve makine öğrenimini içerir. Ekran kartları olağanüstü miktarda hesaplama yeteneği içerdiğinden, görüntü tanıma gibi GPU’ların son derece paralel yapısından yararlanan iş yüklerinde inanılmaz bir hızlanma sağlayabilirler. Günümüzün derin öğrenme teknolojilerinin çoğu, işlemcilerle birlikte çalışan ekran kartlarına dayanmaktadır.

Kısaca aslında ekran kartlarının tarihçesinden, evriminden ve hangi alanlarda ağırlıklı olarak kullanıldığından bahsettiğimize göre artık hali hazırda kullanmakta olduğunuz ekran kartını güncellemenin yollarına geçelim.

İlginizi Çekebilir  Ethereum'un Değer Kaybetmesinden Sonra, Ekran Kartı Fiyatları Düşüşe Geçti!
ekran kartı nasıl güncellenir
ekran kartı nasıl güncellenir

Ekran Kartı Güncellemesi Nasıl Yapılır?

Günümüz teknolojisinde artık ekran kartlarını güncellemek oldukça basit. Şu an için dünya çapında ekran kartı üreten iki önemli firma var. Bunlar: AMD ve NVIDIA. Uzun yıllardır bilgisayar kullanmakta olan kullanıcılar çok iyi bilirler ki, bir ekran kartının güncellemesini yapmak şimdi kadar kolay değildi.

Eskiden bir ekran kartını güncellemek için mutlaka bir CD-ROM’a ve ekran kartının ihtiyacınız vardı. Yeni bir bilgisayar aldınız veya mevcutta kullandığınız bilgisayarınıza format attınız. Bu durumda format işlemini gerçekleştirdikten sonra tek tek CD’lerinizi kullanarak tüm sürücüleri yüklemeniz gerekiyordu. Şimdi ise bu işlemi yapmak oldukça basit. Gelin, günümüz ekran kartlarını nasıl güncelleyeceğinize bakalım.

AMD Ekran Kartları Nasıl Güncellenir?

AMD bir ekran kartına sahipseniz güncellemek oldukça basit. Öncelikle hali hazırda bilgisayarınızda yüklü olan AMD Radeon Software yazılımını açın. Daha sonra aşağıdaki adımları izleyin.

  • Uygulama ekranında “Güncelleştirmeleri Kontrol Et” yazan yere tıklayın.
  • Yeni bir sürümü bulduysa “İndir” butonuna basın.
  • Yeni güncelleme indikten sonra indir butonunun yerine “Kur” butonu sizi karşılayacak.
  • Kur butonuna bastıktan sonra çıkan ekranda kısa bir beklemeden sonra sağ alt tarafta “Yükle” butonuna basın.
  • Yükleme işlemi gerçekleşirken bilgisayarınızı kapatmayın.
  • Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra çıkan ekranda sağ alt taraftaki tuşa basın.

AMD ekran kartını güncellemek işte bu kadar basittir.

NVIDIA Ekran Kartı Nasıl Güncellenir?

Tıpkı AMD’de olduğu gibi NVIDIA’nın da çevrimiçi olarak indirebileceğiniz bir yazılımı mevcuttur. GeForce Experience yazılımı zaten hali hazırda bilgisayarınızda yüklüyse yapmanız gereken adımlar basittir. Eğer yazılım yüklü değilse indirmek için tıklayın.

  • Yazılımın sağ üst köşesinde çıkan “Sürücümü Güncelleştir” yazısına tıklayın.
  • Yeni bir sürüm varsa “İndir” seçeneğini seçin.
  • İndirme işlemi tamamlandıktan sonra kurulum seçeneklerinden “Hızlı (Tavsiye edilir)” butonunu seçin ve ileri tuşuna basın.
  • Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra yazılımı kapatabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir  watchOS Güncellemesinin Isınma Sorunları

Ekran Kartı Güncellemek Tehlikeli mi?

Temel olarak ekran kartını güncellemek tehlikeli değildir. Aksine yeni gelen güncelleme ile ekran kartınızın minimal seviyede de olsa performansında artış görülür. Ekran kartını güncellemek, piyasaya yeni sürülmüş oyunlarda daha fazla performans almanızı sağlayabilir. Ayrıca ekran kartının mevcut sürümünden kaynaklı oyunlarda sorun yaşıyorsanız, ekran kartını güncellemek bu sorunlardan da kurtulmanızı sağlayabilir.

Ekran Kartımı Tamamen Silmek İstiyorum, Nasıl Yaparım?

Bazı kullanıcılar ekran kartı sürücüsünü tam anlamıyla bilgisayarlarından silmek ister. Eğer bunu denetim masası üzerinden yapmaya çalışırsanız bilgisayarınızda bulunan kayıt defterinden veya farklı bir klasörde ufakta olsa profil bilgileri kalır. Bazı kullanıcılar DDU adı verilen yani Display Driver Uninstaller uygulamasını kullanarak, ekran kartı sürücüsünün iz bırakmadan tamamen bilgisayardan kaldırabilirler. Kullanımı oldukça kolay olan bu uygulama aynı zamanda ücretsizdir.

“Ekran Kartı Nasıl Güncellenir? (2022)” üzerine bir yorum

Yorum yapın