Stray, 19 Temmuz 2022’de piyasaya sürülmüş olan harika grafiklere ve oynanışa sahip bir macera ve kedi oyunu. PC, PlayStation 4 ve PlayStation 5 için piyasaya sürülen oyun BlueTwelve Studio tarafından geliştirildi ve Annapurna Interactive tarafından yayınlandı. Bizde oyuniçerikleri.com olarak Stray için bir inceleme yazısı yayınlamak istedik.
Stray, daha şimdiden binlerce kişi tarafından satın alındı ve oynanıyor. Siberpunk bir şehirde geçen oyunda, bir kedinin temel konsepti oldukça ilgi çekici. Oyunun canlı, ultra ayrıntılı sunumu, bu oyunun küçük bir ilk kez stüdyo çalışması olduğu düşünüldüğünde oldukça şaşırtıcı. Bu nedenle, Stray‘in pek çok kişinin “En Çok Beklenen Indie Oyunu” listesinin hemen üstüne çıkması sürpriz değil.
Bununla birlikte, yalnız tatlı bir oyun yaparak işin içerisinde çıkamazsınız. Bunun yanında güçlü bir konsepte, şık görsellere ve çok daha fazlasına ihtiyacını var. İşte tam da bu noktada Stray bu vaat edilen tüm değerleri size sunuyor. Bunun yanı sıra çoğu Indie oyun hak ettiği değeri göremiyor. Yayıncı Annapurna Interactive, bu tür orta bütçeli bağımsız yapımlarla özellikle karışık bir geçmişe sahip. Ancak bir şekilde nasıl oluyorsa bu oyunlar oyuncular tarafında oldukça seviliyor. Stray’de tıpkı gerçekten değer görmüş Indie oyunlar gibi çok kısa bir sürede popüler bir hale geldi. Bu noktada yapacağımız incelemede Stray’in iyi ve kötü yanlarını ele alacağız. Bakalım gerçekten sadece bir kedi miyavlaması mı yoksa ilgi ve dikkat çekici bir oynanışa sahip mi.
Stray’in Hikayesi
Stray, oyuncuları bir tür kıyamet olayının ardından geride bırakılan insan uygarlığının aşırı büyümüş kalıntıları arasında yaşayan turuncu bir tekir olarak gösteriyor. Ne yazık ki, kedi arkadaşlarıyla dışarıda kedi şeyleri yaparken, tüylü kahramanımız bir tür duyarlılık kazanmış eski püskü, terk edilmiş yardımcı robotların yaşadığı bir yeraltı şehrine düşüyor. En basit haliyle hedefiniz yüzeye geri dönmek ve tüylü arkadaş grubunuzla yeniden bir araya gelmek. Neyse ki, karşılaştığınız yeterli sayıda robot, güneşsiz derinliklerden kaçmakla aynı hedefi paylaşıyor. Bu nedenle size çeşitli görevler veriyor ve bu görevleri yaptıkça yüzeye çıkmaya bir adım daha yaklaşıyorsunuz.
Stray Oynanış Mekanikleri
Stray’in mekaniği çok karmaşık değil (sonuçta sen sadece bir kedisin). Üzerinde yürümenize izin verilen bir yüzeye odaklanmak bir uyarı verir ve ardından X düğmesine basarak bu yüzeye atlayabilirsiniz. Bu beceriye dayalı bir platform oyunu değil, bu nedenle yanlış atladığınız veya yanlış bir hareket yaptığınız ölme riskiniz bulunmuyor. Oyundaki zorluk, çevrenizi keşfetmek ve ileriye doğru yolu bulmaktır. Çok sert bir platform oyunu olmadığından oyunun dünyasında gezinmek gerçekten çok keyif ve veriyor oldukça tatmin edici.
Oynanış
Bu basit keşif tabanlı platform oyunu baştan sona Stray’in merkezinde kalırken, ömrü sona eren son insan bilim adamlarından biriyle gizemli bir bağlantısı olan küçük bir yüzen robot olan B-12 ile tanıştığınızda işler biraz daha değişmeye başlıyor. Robot B-12 de buradan çıkmak istiyor, bu yüzden ikiniz birlikte bu yer altı şehrinden çıkmak için çeşitli birçok şey yapıyorsunuz. Pratikte, bu, oyuncunun diğer karakterlerle konuşmasına, kapıları açmasına, belirli makineleri kullanmasına ve beyni kayısı büyüklüğünde olan ve hiçbir başparmakla yapamayacağı başka şeyler yapmasına izin vermenin akıllıca bir yoludur.
Robot B-12 yanınızda olduğunda, Stray hızla daha fazla açık alan ve farklı oyun türleri ve tarzlarını size sunmaya başlıyor. Stray, konuşulacak çok sayıda karakter ve çözülmesi gereken envanter tabanlı bulmacalar içeren klasik bir macera oyununa benziyor, diğer zamanlarda ise Metal Gear Solid ve ayrıntılı olarak saklanacak kutuları olan gizli bir aksiyon oyunu gibi gözüküyor. Bir yapay zeka ila kooperatif ortaklığıyla takım kurmanız gereken yaramaz köpek tarzı bölümler bile var.
Oyun temel olarak oyuncuların gezinirken etrafı gözlemleyebileceği çok hoş ortamlar sunuyor. Farklı birçok görev türü de bulunmasın karşın ağırlıklı olarak çözmeniz gereken bulmacalar üzerine odaklanmış.
Sonuç olarak, Stray’de en çok, bir çift hareketli robot mahallesini keşfetmenizi sağlayan rahat macera oyunu tarzı bölümlerinden oldukça keyif aldım. Bu bölümlerdeki bulmacalar, belli belirsiz bir eski okul mantığını takip ediyor ve oyun size her zaman tam olarak ne yapmanız gerektiğini %100 bir şekilde göstermiyor. Ancak bu görevler nispeten küçük olduğundan, bir şeyleri çözme konusunda fazla hayal kırıklığına uğramayacaksınız. Onlar da keşfetmek için çok eğlenceli. Bu oyunun dünyasında bulunan cömert detay seviyesi şaşırtıcı. Gittiğiniz her yer, bu mekanize dünyaya ve apartmanda, mağazada, barda veya keşfettiğiniz bölgede yaşayan belirli robot karakterlerine özgü ayrıntılarla doludur. Her köşede sırlar bulunabilir, bazıları başarıların kilidini açmak için toplayabileceğiniz, bazıları ise sadece sizin düzenlemeniz için orada bulunuyor
Oyunun Grafikleri Harika!
Tüm bunlar gerçekten muhteşem görsellerle hayata geçiriliyor. Yine, Stray’in yaklaşık bir düzine kişiden oluşan bir çekirdek ekip tarafından yapıldığı göz önüne alındığında, burada elde edilenler şaşırtıcı. Bu oyunun her bir köşesi renk, ayrıntı ve sevgi dolu küçük dokunuşlarla dolup taşıyor. Stray henüz ışın izleme (Ray Tracing) özelliğine sahip değil, ancak yansımaları yine de etkileyici ve HDR’nin desteklenip desteklenmediği belirsiz olsa da, TV’lerde renkler özelliği resmi olarak tanıtan birçok oyun kadar parlak bir şekilde ortaya çıktı. Tabii ki, Stray’in kedi kahramanının harika nüanslı gerçeğe yakın animasyonlar sayesinde bir yıldız olduğunu söylemeye gerek yok. Seviyeler ayrıca her türlü eğlenceli küçük etkileşimli dokunuşla doludur. Oyunda bir kedinin yapabileceği birçok şey yapılabiliyor.
Dünyasını canlı bir şekilde canlandıran bir oyun oynamayalı uzun zaman oldu. Zaman zaman Stray, Naughty Dog ve diğer AAA devlerinin beğenilerini bile kıskandırır nitelikte. Stray yaklaşık 6 saatte bitebileceği için bu karanlık güzel dünyada biraz daha kalamayacak olmam çok kötü. Evet yanlış okumadınız bu harika oyunun oyun süresi yalnızca 6 saat ☹. Kabul edeceğim, daha fazlasını istemek zorunda kaldım, ama bu durumda, bunun bir iltifat olduğunu düşünüyorum. Stray’in distopik sokaklarını ve çatılarını tekrar ziyaret edeceğim.
Stray Oynanış Süresi
Stray oynanış olarak çok fazla güzel şey sunarken, oyunun oynanış süresi bakımından çok uzun olduğunu söyleyemeyiz. Yalnızca 6 saat gibi bir sürede oyunu tamamlayabiliyorsunuz.
Bu inceleme, yayıncı Annapurna Interactive tarafından yayınlanmış olan Stray’in bir PlayStation 5 kopyasına dayanmaktadır.