Microsoft, Rusya’daki Ürün ve Hizmet Satışlarını Durdurdu

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarının başında gelen Microsoft, Ukrayna’yı Rusya’nın siber saldırılarına karşı koruyacağına dair bir açıklama yaptı.

Microsoft, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesine üzerine karşı harekete geçen bir başka firma oldu ve bugün ülkedeki “tüm Microsoft ürün ve hizmet satışlarını” durduracağını ve aynı zamanda siber güvenlik açısından da destek vereceğini bildirdi.

Micorosoft’un başkanı ve aynı zamanda başkan yardımcısı olan Brad Smith, Microsoft’un sitesinde yayınlamış olduğu bir blog yazısında şunları dile getirdi “Dünyanın geri kalanı gibi biz de Ukrayna’daki savaştan gelen görüntü ve haberler karşısında dehşete düştük, öfkelendik ve üzüldük ve Rusya’nın bu haksız, sebepsiz ve hukuksuz işgalini kınıyoruz.” Dedi.

Brad Smith ayrıca blog yazısında Microsoft ürün ve hizmetlerinin satışlarını da durduklarını bildirdi. Brad konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık hükümetleriyle yakın koordinasyon içinde olduğunu ve yakın işbirliği içinde çalıştığını ve Rusya’daki işimizin birçok yönünü aşağıdakilere uygun olarak durdurduk.” Dedi.

Microsoft, Rusya'daki Ürün ve Hizmet Satışlarını Durdurdu
Microsoft, Rusya’daki Ürün ve Hizmet Satışlarını Durdurdu

Microsoft, Ukrayna İçin Siber Güvenlik Korumasına Devam Edecek

Buna karşılık Microsoft, Ukrayna’nın siber güvenlik sistemlerini Rus saldırılarına karşı desteklemeye devam edecek. Brad Smith, “Savaş başladığından beri, 20’den fazla Ukrayna hükümetine ait, BT ve finans sektörü kuruluşuna karşı Rus siber saldırılarına ve yıkıcı önlemlere karşı hareket ettik. Birkaç ek sivil siteyi hedef alan siber saldırılara karşı da harekete geçtik. Sivillere yönelik bu saldırıların Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal ettiği konusundaki endişelerimizi kamuoyuna bildirdik.” Dedi.

Microsoft, 28 Şubat tarihli bir blog yazısında Ukrayna’daki siber güvenlik çabalarını daha ayrıntılı olarak açıkladı ve Tehdit İstihbarat Merkezi’nin Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırısını başlatmasından birkaç saat önce Ukrayna dijital altyapısına yönelik bir saldırı dalgası tespit ettiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir  Overwatch 2 Kahramanı Mauga Yeni Oyunla Tanışın!

Smith, 2017’de geniş bir fidye yazılımı saldırısına atıfta bulunarak, “Bu son ve devam eden siber saldırılar hedef alındı ve 2017 NotPetya saldırısında Ukrayna ekonomisine ve sınırlarının ötesine yayılan ayrım gözetmeyen kötü amaçlı yazılım teknolojisinin kullanıldığını görmedik. Ancak finans sektörü, tarım sektörü, acil müdahale hizmetleri, insani yardım çabaları ve enerji sektörü kuruluşları ve işletmeleri dahil olmak üzere Ukrayna’nın sivil dijital hedeflerine yönelik son zamanlardaki siber saldırılar konusunda özellikle endişeliyiz. Sivil hedeflere yönelik bu saldırılar Cenevre Sözleşmesi kapsamında ciddi endişeler uyandırıyor. Ukrayna hükümetiyle her biri hakkında bilgi paylaştık.” Dedi.

Smith, Microsoft’un ayrıca Avrupa ve ABD’deki NATO yetkilileriyle “uygun bilgileri” paylaştığını söyledi.

Microsoft, Airbnb, Spotify, Volkswagen, Oracle, Netflix, Nike, Boeing ve Rusya’da satışları veya üretimi durduran diğer büyük şirketler arasına katılmış oldu.

CD Projekt RED’de Ukrayna’ya Destek Oldu

Oyun dünyasında ise Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşta, Cyberpunk 2077 geliştiricisi CD Projekt RED, bu hafta başlarında Ukrayna’yı desteklemek için ülkedeki tüm satışları durdurduğunu duyurmuştu. Ayrıca birçok büyük oyun organizasyonu ise Rus e-spor takımının turnuvalardan çıkarıldığını bildirdi. Bunlarına arasında Virtus.pro ve Gambit gibi takımlar yer alıyor.

Yorum yapın