Bir VPN, cihazınızla internet arasında güvenli bir bağlantı kurar ve bir bağlantı kurmak için yapılması gereken ayarlar bir saatten daha az sürer. VPN’lerle kullanılan terimlere aşina değilseniz, göz korkutucu bir görev gibi görünebilir, ancak gerçekte kurulumu ve kullanımı kolaydır. VPN’ler sizi internetteki tüm kötü niyetli aktivitelerden korumayacaktır, bu nedenle hangi VPN’in ne işe yaradığını bilmeniz gerekir. Ancak bir VPN’yi etkinleştirmek, kimliğinizi şirketlerden, hükümetlerden ve diğer kötü niyetli aktivitelerden korumanın basit bir yoludur.
Bir VPN kurmak kafa karıştırıcı olabilir, ancak yardım etmek için buradayız. Kullanılabilir çok sayıda harika VPN var, ancak hepsi benzer şekilde kullanılıyor. Bu nedenle hangi hizmeti kullandığınızdan veya hangi cihaza yüklediğinizden bağımsız olarak bu kılavuzu kullanabilirsiniz.
VPN Nasıl Seçilir?
Kullanılabilir çok sayıda VPN vardır ve sizin için en iyisini seçmek zor olabilir. Neyse ki, birçok VPN ücretsiz deneme sunar, böylece para kaybetmeden sizin için mükemmel olanı bulabilirsiniz. Bir VPN seçerken dikkat etmeniz gereken bazı şeyleri aşağıda görebilirsiniz.
- Maliyet
- Cihaz Bağlantı Sayısı
- Sunduğu Hız
- Lokasyonlar
- Extra Özellikler
Gelin şimdi bu özelliklere daha detaylı bakalım.
Maliyet
Seçeneceğiniz VPN’nizin maliyetini dikkatlice düşünmek isteyebilirsiniz. İyi bir VPN için ortalama aylık ücret genellikle 5 ile 10 dolar arasındadır. Ücretsiz VPN’ler aslında o kadar güvenli olmayabilir ve daha pahalı VPN’ler çoğu kullanıcı için gereksiz olan benzersiz özellikler sunma eğilimindedir. Bununla birlikte, fırsatlara dikkat edin; birçok VPN, bir veya iki yıllık hizmet için önceden ödeme yaparsanız indirim sunar.
Cihaz Bağlantı Sayısı
Bir VPN için ödeme yapacaksanız, kişisel verilerinizi internet üzerinden gönderen herhangi bir cihazda kullanmalısınız. Buna akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları ve akış cihazları dahildir. Bu, özellikle VPN’nizi ailenizle paylaşıyorsanız, hızla artabilir. Neyse ki çoğu VPN, tüm planlarında birden fazla cihaz bağlantısı sunar. En az beş cihaz kullanmanıza izin veren bir hizmet öneriyoruz.
Sunduğu Hız
Herhangi bir VPN kullanırken genellikle performansta bir düşüş bekleyebilirsiniz. Bu genellikle bir sorun değildir, ancak düzenli olarak çok fazla veri kullanıyorsanız (ör. 4K akış) gecikme veya kekemelik fark edebilirsiniz. Bu düşüş, tahmin etmeyi zorlaştıran birçok faktöre bağlıdır. Bu nedenle, söylemenin en iyi yolu, her VPN’yi ücretsiz denemelerini kullanarak test etmektir. Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken bir şey, sunucuların sayısı ve konumlarıdır, çok fazla sunucuya sahip değillerse (çoğu premium hizmette 4000 civarında vardır) veya yakınınızda hiç sunucu yoksa, gözle görülür performans sorunları yaşayabilirsiniz.
Lokasyonlar
VPN’ler bulundukları ülkenin yasalarına tabidir. Bu, VPN’lerin kullanıcı bilgilerini tutmasını gerektiren bir ülkede (Amerika Birleşik Devletleri gibi) bulunan VPN’lerden kaçınmanız gerektiği anlamına gelir. İsviçre, Panama ve İngiliz Virgin Adaları gibi ülkelerde bulunan VPN’ler, daha fazla gizlilik için iyi seçimlerdir.
Extra Özellikler
VPN’ler, double VPN’ler, TOR, kill-switch’ler ve özel arama motorları gibi çeşitli farklı özellikler sunabilir. Bu özellikler faydalı olabilir, ancak her zaman gerekli değildir. Hangi özelliklere ihtiyacınız olduğuna karar vermek için tüm farklı VPN’lere dikkatlice bakın.
VPN Sunucusu Nasıl Seçilir?
VPN’inizi yükledikten sonra bir sunucu seçmeniz gerekir. VPN’ler genellikle sizi en yakın sunucuya otomatik olarak bağlar, ancak ihtiyaçlarınıza bağlı olarak bir tanesini manuel olarak seçmek isteyebilirsiniz. Bu, her VPN için farklı bir işlemdir, bazıları menüleri kullanır ve bazıları (NordVPN gibi) yukarıda gösterildiği gibi etkileşimli bir harita kullanır. Bölge kilitli içeriğe erişmek için bir VPN kullanıyorsanız, o bölgede bir sunucu seçmek isteyeceksiniz.
Bir sunucu seçtikten sonra gitmeye hazırsınız! Artık kimliğinizi çevrimiçi ortamda korumak için VPN’inizi kullanabilirsiniz. Ancak, VPN’nizde ince ayar yapmak istiyorsanız, aşağıdaki adımlar hizmetten en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır.
VPN Protokolü Nasıl Seçilir?
Protokol, VPN sunucunuza nasıl bağlanacağınızı belirleyen kurallar kümesidir. Verilerinizin nasıl şifreleneceğine karar verirler ve verilerinizin VPN ile açık internet arasında ne kadar hızlı döndüğünü etkileyebilirler. Farklı VPN’ler farklı protokoller sunar, böylece her yerde aynı olanları görmezsiniz. Varsayılandan değiştirmek gerekli değildir ve muhtemelen VPN’nizi nasıl kullandığınız konusunda pek bir şey değiştirmeyecektir. Ancak, burada dikkat etmeniz gereken bazı yaygın protokoller bulunmaktadır. Ancak unutmayın, VPN’yi cihazınıza yüklerseniz bunların hepsini atlayabilirsiniz. Bu, bir uygulamayı indirip oturum açmak kadar basit. Emin değilseniz, VPN’nizin destek sayfasına bakın.
OpenVPN
OpenVPN, çoğu VPN’de bulunan açık kaynaklı bir protokoldür. Size herhangi bir soruna neden olmayacak yerleşik, güvenilir bir seçimdir.
Wireguard
Wireguard, mevcut en hızlı VPN protokollerinden biri olan daha yeni bir açık kaynaklı protokoldür. Diğer protokollerden daha az kaynak kullanır ve genellikle taşınabilir cihazlar için daha iyi bir seçenektir. Ancak, daha yeni olduğu için, diğer, daha yerleşik protokoller kadar kapsamlı bir şekilde test edilmemiştir.
IKEv2
IKEv2, ağlardaki değişikliklere uyum sağlama veya bağlantı kaybından kurtulma konusunda harika olan tescilli bir protokoldür. Ancak açık kaynak olmadığı için bağlantınızın ne kadar güvenli olduğunu doğrulamanız mümkün değil.
Diğer Kullanılabilir VPN Özellikleri
Her VPN farklı bir dizi özellik sunar, ancak birden fazla VPN’de bulunan bireysel özellikler ve ayarlar vardır. İşte bazı ortak özellikler ve bunların VPN’nizi nasıl etkilediği.
Double VPN
Double VPN özelliği sunan VPN’ler sizi bir yerine iki sunucu üzerinden bağlar. Bu, trafiğinizin iki kez yeniden yönlendirildiği ve şifrelendiği anlamına gelir, böylece trafiğinizi evde izleyen hiç kimse, bağlandığınız son sunucuyu göremez. (Örneğin, Fransa’daki bir sunucuya, ardından Almanya’daki bir sunucuya bağlanırsanız, izleyen herkes yalnızca Fransa’daki sunucuya bağlandığınızı görür). Bu aynı zamanda ikinci sunucunun güvenliğinin ihlal edilmesi durumunda arıza güvenliği olarak da çalışır.
Kill Switch
VPN’niz devre dışı bırakılırsa, bir acil anahtar, cihazınızın internet bağlantısını hemen kesecektir. Korumadaki boşlukları önleyen kullanışlı bir özelliktir.
Split Tunneling
Split Tunneling (bölünmüş tünelleme), hangi uygulamaların VPN kullanacağına karar vermenizi sağlar. Bazı uygulamalar bir VPN’ye bağlandığında hatalı davrandığından, bu yararlı olabilir.
VPN Ne Zaman Kullanılır?
Bir VPN’nin ne zaman kullanılacağına karar vermek birçok faktöre bağlıdır. Gizlilik konusunda son derece endişeliyseniz, onu kalıcı olarak açık bırakmak isteyeceksiniz. Yalnızca hassas verileri (ör. bankacılık işlemleri) iletirken istiyorsanız, gerektiğinde kapatıp açabilirsiniz.
Bağlantıda gecikmeler yaşayabilirsiniz ancak seyahat ederken VPN’nizi etkin tutmanızı öneririz. Bu, trafiğinizin en savunmasız olduğu zamandır, bu nedenle VPN’nizin her yeni ağ için yeniden bağlanmasını beklemek zorunda kalmanın verdiği rahatsızlığa değer.
Trafiğinizi Güvende Tutmak İçin VPN Kullanın
Üçüncü taraf seçenekleri size çekici gelmiyorsa, kendi kendine barındırılan VPN’inizi yapmayı düşünün. Bu çok daha fazla ayak işi gerektirir, ancak verilerinizin tamamen sizin kontrolünüz altında olduğunu bilerek rahat hissedebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bir sonraki makalemizde açıklayacağız.